Vijf Kempense schepenen van Sociale Zaken vragen de Vlaamse overheid om enkele onrechtvaardigheden in de nieuwe regelgeving rond de bepaling van sociale huurprijzen recht te zetten. "Gezinnen met een kind dat een zware handicap heeft, mogen hiervan niet het slachtoffer worden."
De Herentalse schepen Peter Bellens (CD&V) is duidelijk: "Dit is de waanzin voorbij. De huidige regels zijn onrechtvaardig. Daarom vragen wij de Vlaamse ministers van Wonen en van Sociale Zaken om een billijke oplossing."
Het protest van de schepenen draait om de nieuwe regels voor sociale huurders. Om de huurprijs te berekenen, wordt op een objectieve manier gekeken naar het inkomen van de huurder, de situatie van het gezin en de waarde van de woning.
Vanaf 2020 tellen de woonmaatschappijen het inkomen van iedereen die in de woning woont, mee voor de berekening van de huurprijs. "Ook het inkomen van mensen met een handicap", zegt de Grobbendonkse schepen Martine Taelman (GiB). "Het gaat dan om de inkomensvervangende tegemoetkoming aan personen met een handicap."
Stijging van 200 euro
"Deze week zat nog een moeder in tranen aan mijn bureau", getuigt de Turnhoutse schepen Kelly Verheyen (sp.a). "Ze is een alleenstaande dame met vier kinderen. Haar zoon is bijna 40 en verblijft in het Gielsbos. Hij heeft een zware handicap en ontvangt van de federale overheid een tegemoetkoming."
"Het grootste deel van dat bedrag dient om het verblijf in het Gielsbos te betalen, het overschot gaat naar de verzorging, de aankoop van een nieuwe rolstoel en dergelijke. Omdat die tegemoetkoming plots meetelt in de berekening van de huurprijs, stijgt die met bijna 200 euro per maand."
Ook Peter Bellens werd al met zo'n verhalen geconfronteerd. "Een Herentals gezin dat nu 300 euro per maand betaalt, moet vanaf januari 461 euro betalen. Als dat niet kan, moeten de OCMW's naar een oplossing zoeken", zegt hij.
"Plannen op de helling"
"Het probleem wordt dan alleen verschoven", stelt de Oud-Turnhoutse schepen Liesbeth Dierckx (Groen) vast. Haar Vosselaarse collega Jef Pelgrims (N-VA) is het daarmee eens. "Vorige week maakte de minister ons nog blij met de belofte om in de provincie 12,5 miljoen extra te investeren in sociale huisvesting, maar nu dreigt het aantal mensen dat bij het OCMW moet aankloppen sterk toe te nemen."
Volgens Pol Vanden Weygaert, directeur van het Gielsbos, heeft de maatregel van de Vlaamse regering ook een impact op de plannen van zijn instelling. "Er zitten initiatieven rond inclusief wonen in de pijplijn."
"We maakten daaromtrent afspraken met de sociale woningmaatschappijen in Kasterlee en in Lille. Maar die plannen komen op de helling te staan als de tegemoetkoming voor mensen met een handicap wordt meegeteld in de huurprijsberekening."
Emotionele beslissing
"We zouden mensen de raad kunnen geven om het domicilie van hun kind met een handicap te wijzigen. Als dat kind in een instelling zoals het Gielsbos verblijft, kan dat. Maar een moeder vertelde me dat dit een erg emotionele beslissing is. Door het adres te wijzigen, knip je eigenlijk de laatste band met het gezin door. Het kan bovendien niet de bedoeling zijn dat wij mensen gaan vertellen hoe ze een wet kunnen omzeilen als het voor de hand ligt om die wet aan te passen."
Martine Taelman vermoedt dat het eigenlijk om een vergissing van de Vlaamse regering gaat: "Ik stel vast dat de tegemoetkomingen van de federale overheid wel meetellen als inkomen en die van de Vlaamse overheid niet."
"Vlaanderen was in het verleden altijd duidelijk: persoonsvolgende budgetten zijn geen inkomen", zegt Liesbeth Dierckx. "Gezinnen met een kind met een zware handicap zijn vaak ook een financieel kwetsbare groep", benadrukt Peter Bellens. "De tegemoetkomingen dekken nooit alle kosten."
De schepenen stellen dat de Vlaamse regering beter eerst had nagegaan wat de gevolgen zijn voor kwetsbare groepen, voor de regel zou worden ingevoerd. "Woonmaatschappijen kunnen niet anders dan de regels toepassen", besluit Bellens. "Pas daarom de regel aan en laat tegemoetkomingen voor mensen met een handicap niet meetellen bij de huurprijsbepaling."
Bron GVA - 28/12/19 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws License2Publish